Vaikeiden aikojen vakaa johtaja

Uusi vuosi käynnistyy jännittävissä merkeissä. Tammikuun lopulla on demokratian juhlapäivä, kun saamme äänestää Suomelle uutta tasavallan presidenttiä. 

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2000 on tilanne, jossa tulevan presidentin nimi on tässä vaiheessa täysi arvoitus. 24 vuotta aikaisemmin Tarja Halonen ja Esko Aho kisasivat paikasta lopulta rinta rinnan. 

Nyt Kokoomuksen Stubb, Vihreiden Haavisto ja Keskustan Rehn ovat pitkään muodostaneet kärkikolmikon.

Heillä ei ole juurikaan erimielisyyttä presidentin päätyön eli Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjasta. Tässä Suomessa on vahva kansallinen yhteisymmärrys, ja se on hyvä.

Kun mennään syvemmälle poliittisiin linjauksiin, eroja alkaa syntyä. Haaviston tausta on punavihreässä liikkeessä, ja hänen kannatuksensa poliittisen vasemmiston keskuudessa on vahvaa.

Stubb on tullut tunnetuksi ennen muuta pro-Eurooppa-ajattelijana. Omien sanojensa mukaan hän on “liberaali lännettäjä”.

Pääehdokkaista Rehn on selkeästi keskellä. Rehnin linjassa korostuvat kansallisen edun vaaliminen, huolenpito Suomen lähialueiden turvallisuudesta sekä kahden- ja monenvälinen yhteistyö. 

Tulevalta presidentiltä tarvitaan poikkeuksellista asiantuntijuutta maailman tilasta ja kykyä johtaa myös kriisitilanteissa. Tässä Rehnillä on vakuuttavat näytöt. Hän oli EU:n talous- ja raha-asioista vastaava komissaari eurokriisin aikaan vuosina 2010-2014. 

Rehn joutui vuosien ajan käymään erittäin tiukkoja neuvotteluita kriisimaiden johtajien kanssa ja selviytyi kovien paineiden alla erinomaisesti.

Presidentti on myös arvojohtaja. Suomen vahvuus on vuosikymmenten läpi ollut vahva keskinäinen luottamus. Nyt tuo luottamus rakoilee. Se on erityisen vakava asia juuri nyt, kun Ukrainassa ja Lähi-Idässä soditaan ja yleinen epävarmuus lisääntyy.

Olli Rehnillä on kyky yhdistää kansaa. Hän tuntee aidosti koko maan ja välittää myös maakuntien Suomesta. Sillä on väliä. Tarvitsemme koko kansan presidentin.

Jokainen täysi-ikäinen Suomen kansalainen käy nyt tosissaan pohtimaan, kenelle kalliin ja ainokaisen äänensä antaa. 

Voimme Suomessa olla hyvillään siitä, että meillä on laadukas ehdokasjoukko. Mutta jokaisen tulee valita ehdokkaansa. Millä perusteella sinä teet päätöksesi?

Minun valintani on Olli Rehn. Hän on vakaa johtaja vaikeina aikoina.

Kansanedustaja Timo Mehtälä

Lisää artikkeleita

Yleiset

Ylivieskan sillan hylkääminen on kuva hallituksen arvoista

Hetken aikaa se kesti. Nimittäin ilo siitä, että Ylivieskan uusi eteläinen ylikulkusilta oli lopulta saamassa rahoituksen valtiolta.  Valtiovarainministeriön toukokuun lisäbudjettiesityksessä silta oli ensimmäinen kehittämiskohde Pohjois-Pohjanmaalla.

suomalainen järvimaisema
Yleiset

Reilua kasvua Haapavettä myöten

Eduskunnan kevät on ollut talouspolitiikan sävyttämä. Hallituksen kehysriihessä päätettiin miljardiluokan leikkauksista ja veroista.  Keskusta on samaa mieltä talouden kuntoon saattamisen tärkeydestä, mutta keinoista olemme eri