Oi saavu suuri rauhan juhla

Oi saavu suuri rauhan juhla

On vuoden pimein hetki. Koko pohjola uinuu valkean hangen ja kylmän pakkasen sylissä. Luonnollisen pimeyden keskellä saamme kuitenkin viettää valon juhlaa. Nyt on joulu.

Joulun syvällisin merkitys on Vapahtajamme syntymäjuhlan muistaminen. Se tuo meille ennen kaikkea iloa ja toivoa.

Joulu tuo myös erittäin tarpeellisen levähdyshetken kiireisen syksyn päätteeksi. Saamme olla yhdessä läheistemme kanssa. Rentoutua, syödä hyvin, nauttia olostamme ja ulkoilla Suomen talven raikkaassa säässä.

Joulun sanomaan kuuluu läheisesti myös viesti rauhasta. Suomen Turussa on julistettu joulurauha lähes katkeamattomana perinteenä 1300-luvulta saakka. Niin tehdään myös tänä jouluaattona.

Ympäri Suomen koulujen, kotien ja kirkkojen luetaan taas jouluevankeliumia. Siinä enkelit tuovat viestin taivaasta sanoen: maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

Aina ei maailmassa kuitenkaan vallitse rauha. Rauhan viesti voi silti puhutella myös sodan kauheuksien keskellä. Ensimmäisessä maailmansodassa rohkea saksalainen sotilas nousi juoksuhaudasta koristeltu joulukuusi kädessään ja lähti kävelemään kohti hämmästyneitä englantilaisia. Kukaan ei ampunut. Sovittiin yhdessä aselevosta joulupyhien yli. Näin tehtiin sitten useana vuotena peräkkäin.

Elämme jälleen levotonta maailmanaikaa. Lähi-idässä, Jeesuksen synnyinseudulla, on taas käynnissä lohduton sota. Keskellä Eurooppaa Venäjä jatkaa vuosisataista valloituspolitiikkaansa käyden veristä hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Rauhan viesti on ajankohtaisempi kuin aikoihin. Voimme tässäkin ottaa oppia historiasta. Kansanedustaja ja kirkkoherra Väinö Havas kirjoitti sodan alla syksyllä 1939 puhuttelevan ja jälleen niin ajankohtaisen runon, joka alkaa seuraavasti:

Oi saavu, suuri rauhan juhla, sinne,

minne turman ukkospilvi nous’.

Missä tyyni metsäkummun rinne

on kuin jännitetty surman jous’!

Väinö Havas kuoli jatkosodan alussa elokuussa 1941. Hän on ainoa istuva kansanedustaja, joka on kuollut rintamalla. 

Havas ja muut veteraanit taistelivat isänmaan ja rauhan puolesta. Meidän tehtävämme on pitää rauhaa yllä.

Havaksen runo päättyy säkeisiin

Jos on raskas ristin tie ja ristin koulu,

onhan matkan päässä ikijoulu!

Rauhaisaa ja siunattua joulunaikaa kaikille lukijoille.

Keskustan Kansanedustajaehdokas

Timo Mehtälä

Lisää artikkeleita

Yleiset

Ylivieskan sillan hylkääminen on kuva hallituksen arvoista

Hetken aikaa se kesti. Nimittäin ilo siitä, että Ylivieskan uusi eteläinen ylikulkusilta oli lopulta saamassa rahoituksen valtiolta.  Valtiovarainministeriön toukokuun lisäbudjettiesityksessä silta oli ensimmäinen kehittämiskohde Pohjois-Pohjanmaalla.

suomalainen järvimaisema
Yleiset

Reilua kasvua Haapavettä myöten

Eduskunnan kevät on ollut talouspolitiikan sävyttämä. Hallituksen kehysriihessä päätettiin miljardiluokan leikkauksista ja veroista.  Keskusta on samaa mieltä talouden kuntoon saattamisen tärkeydestä, mutta keinoista olemme eri