Sinä päätät, mihin suuntaan Suomi on matkalla – Ajatuksia eduskuntavaalien alla 2023

Hyvät lukijat.

Seuraavat Suomen eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2023. Pohjois-Pohjanmaalla Keskustan jäsenet pääsevät 9.-11.9.2022 järjestettävässä jäsenvaalissa päättämään siitä, kenet Keskusta asettaa Pohjois-Pohjanmaalla ehdolle seuraaviin eduskuntavaaleihin. Ehdokkaiksi valitaan 15 henkilöä. 

Jäsenvaaliin on valikoitunut joukko ehdokkaita, jotka ovat Pohjois-Pohjanmaan eri alueilta ja edustavat eri ammattiryhmiä. Olen tässä joukossa lupautunut edustamaan erityisesti maa- ja metsätalousyrittäjiä, myös muiden eri alojen yrittäjiä, lapsiperheitä- ja olemaan samalla koko alueemme asukkaiden asialla.

Maataloustuotanto tuo turvaa jokapäiväiseen arkeemme

Viime aikoina on keskusteltu paljon kotimaisen ruoan riittävyydestä ja energian saannista sekä näiden hinnasta erityisesti. Herää kysymys, miten keskusteluilmapiiri muuttui näin nopeasti?  Vielä vuosi sitten erinäiset poliittiset tahot olivat valmiita ajamaan alas kotimaista maataloustuotantoa ilmastonmuutoksen ja ympäristön pilaantumisen nimissä. Nyt tilanne on toinen. Pohditaanpa esimerkiksi turvepeltojen viljelystä käytyä keskustelua.

Turpeen rooli kotimaisen energiahuollon turvaamisessa on kasvanut Venäjän energiatuonnista irrottautumisen vuoksi. Turvepeltojen viljelyn osalta hiilidioksidipäästöjen laskennassa on paljon puutteita, joita ei olla haluttu tunnustaa ”ilmastohysterian” vuoksi. Jopa virallinen maalajien määrittäjä on Suomessa kyseenalaistettu, jotta Suomeen ja erityisesti Pohjois-Pohjanmaalle saataisiin enemmän turvepeltoja.

Suomessa jokainen peltohehtaari tuottamaan

Turvepeltojen maatumisaste on vuosien viljelyn jälkeen noussut. Se ei ole enää turvepeltoa, vaan hedelmällistä multamaata. Tällä on valtava merkitys ruokaturvaan. Jopa pääministeri Sanna Marin totesi keväällä, että jokainen peltohehtaari olisi saatettava tuottamaan ruokaa. Me tiedämme, että Suomen ruoan omavaraisuus on useassa tuotteessa alle 100 % eli siis joka tapauksessa ostamme ulkomailta osan ruoasta. Turve- ja multamaat ovat kuivina kesinä tuottaneet satoa hyvin, kun vastaavasti savimailla sato on jäänyt heikoksi.

Maamme huoltovarmuuden kannalta ei tule unohtaa myöskään sitä, että maidon- ja lihantuotannossa nauta muuttaa arvokkaaksi ravinnoksi sellaista rehua, jota me ihmiset emme voi hyödyntää. Kautta vuosisatojen kotieläimet ovat pelastaneet kokonaisia ihmiskuntia nälkäkuolemalta. Kaiken tämän takana on loppuviimein ihminen: viljelijöiden jaksaminen on merkittävä asia maamme huoltovarmuuden kannalta.

Energian kallistuminen on hallittavissa kotimaisen energian hyödyntämisessä

Keskustan piirikokouksessa Utajärvellä kansanedustaja Juha Sipilä totesi osuvasti: ”Jos meillä olisi maaperässä öljyä, niin nostaisimmeko me sitä”. Hyvä kysymys. Suomen maaperässä on suuremmat varat turpeessa kuin mitä norjalaisilla on Pohjanmeren öljyssä. Siinä missä meillä ajetaan turvetuotantoa alas, norjalaiset pumppaavat öljyä sen minkä ehtivät ja tekevät samalla siitä hyvää tiliä valtiolle ja kansalaisille. 

Maaperämme turpeesta ja puujakeista voidaan myös valmistaa öljyä, joka omalta osaltaan parantaisi energian omavaraisuutta. Hyväksyn turpeen nykyisen kohtelun, jos voimme esittää tilalle jotain korvaavaa. Haapavedelle suunnitteilla oleva NordFuelin biojalostamo on tästä oiva esimerkki.

Suomen tulevaisuus johtuu tulevaisuuden tekijöistä

Olemme saaneet kuluneen kesän aikana seurata ohiajaessa Haapaveden yläkoulun ja lukion pihan valmistumista. Nyt näyttää jo hyvältä. Kun annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden opiskella asianmukaisissa tiloissa, on se parasta tulevaisuuteen satsaamista. Uskon, että uuden koulun merkitys paikkakunnalle muuttavien perheiden osalta ei ole vähäinen.

Tulevaisuuden avaimet ovat meidän omissa käsissämme

Hyvät lukijat, kesä on kaartumassa syksyyn, koulut ovat alkamassa ja sadonkorjuu jatkuu vielä pitkään. Se, miltä alueemme tulevaisuus näyttää, on meidän käsissämme. Meillä on kaikki mahdollisuudet itse nyt vaikuttaa tulevaisuuteen, jos tahdomme niin tehdä. Sen vuoksi Suomessa järjestetään neljän vuoden välein eduskuntavaalit, joiden aikana kansa kokoontuu vaaliuurnille päättämään itse omasta tulevaisuudestaan.

Yhteen asiaan emme kuitenkaan voi vaikuttaa. Muuan eteläpohjainen viljelijä katsoi lainehtivaa viljapeltoa. Naapuri katseli vierestä todeten, että tulee hyvä sato. Siihen isäntä vastasi: ”Se on Korkeimman käress”. Maailma muuttuu, tämä ei muutu.

Hyvää loppukesää kaikille!

Timo Mehtälä

maanviljelijä, Keskustan jäsenvaaliehdokas

Haapavesi

Lisää artikkeleita

Yleiset

Ilman lapsia tulevaisuutta on turha rakentaa

Suomen syntyvyys on romahtanut. Lapsia syntyy niin vähän, että nykytahdilla suomalaistaustaisten määrä laskee alle miljoonaan seuraavien 90 vuoden aikana. Näin kertoi Helsingin Sanomat äskettäin. Aihe