Reilua kasvua Haapavettä myöten

suomalainen järvimaisema

Eduskunnan kevät on ollut talouspolitiikan sävyttämä. Hallituksen kehysriihessä päätettiin miljardiluokan leikkauksista ja veroista. 

Keskusta on samaa mieltä talouden kuntoon saattamisen tärkeydestä, mutta keinoista olemme eri mieltä. Siksi teimme välikysymyksen taloudesta. Huolta on herättänyt myös se, että kova politiikka on rapauttanut luottamusta yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla.

Merkittävin ero hallituksen kanssa on sote-politiikassa. Hallituksen yli kahden miljardin euron sote-leikkaukset ovat lyhytnäköisiä. Esimerkiksi Oulaskankaan yöpäivystyksen lakkauttaminen ei säästä mitään. 

Samaan aikaan hallitus kuitenkin käyttää 500 miljoonaa euroa Kela-korvauksien nostoon yksityislääkärikäyntejä varten, mikä hyödyttää lähinnä hyvätuloisia.

Nykyisellä tiellä Suomi ajautuu leikkausten ja veronkorotusten loputtomaan kierteeseen, jossa Haapaveden kaltaiset maakuntien pitäjät kärsivät eniten. Jos palveluja ei pystytä ylläpitämään, elinvoima ja yrittäjyys kuihtuvat.

Puheidensa vastaisesti hallitus leikkaa myös maaseudulta, kuten CAP-tukileikkaukset osoittavat. 137,5 miljoonan euron leikkauksen hallitus peittää siirtämällä edellisen hallituksen maatalouteen neuvoteltuja määrärahoja käyttöönsä. Käyttämättä jääneet kriisitukirahat, 55 miljoonaa, leikattiin ensitöiksi.

Myös turpeen käyttöä vaikeutetaan. Hallitus ajoi läpi päätöksen, jolla kuntien lämpölaitosten kattiloiden tehon laskenta muuttui. Päätöksen myötä turpeen käyttö tuli päästökaupan piiriin kymmenissä lämpölaitoksissa, mikä tekee turpeen käytön mahdottomaksi.

Suomi pitää viedä reilun kasvun tielle. Keskusta esittää 7-8 miljardin euron ohjelmaa, jolla palautetaan luottamus talouteen ja saadaan maa nousuun. Keskustan tavoitteena on kaksinkertaistaa kasvu ennustettuun nähden. 

Esitämme investointien verohyvitystä myös pienille ja keskisuurille yrityksille, yrityksen sisään jätettävien voittojen verottamista vähemmän kuin ulos jaettavia, arvonlisäverotuksen alarajan nostoa 30 000 euroon ja investointien lupaprosessien nopeuttamista. 

Lisäksi tarjoaisimme 20 prosentin tuloveroalennuksen alimman eläkeiän ylittäville ansiotyössä jatkaville. Kaikki nämä toimenpiteet tukisivat työllistäviä yrityksiä ja loisivat uusia työpaikkoja.

Keskittämisen sijaan Keskusta kehittäisi koko Suomea tasapuolisesti. Talouden kasvu nimittäin tulee koko maan mitalta. 

Hallitus sanoo, että vaihtoehtoa sen toimille ei ole. Mielestäni on. Ajat ovat vaikeat, mutta Keskustan vaihtoehto on reilu, ja tarjoaa toivoa paremmasta. On aika tehdä politiikkaa, joka palvelee tavallisia ihmisiä.

Lisää artikkeleita

Yleiset

Ylivieskan sillan hylkääminen on kuva hallituksen arvoista

Hetken aikaa se kesti. Nimittäin ilo siitä, että Ylivieskan uusi eteläinen ylikulkusilta oli lopulta saamassa rahoituksen valtiolta.  Valtiovarainministeriön toukokuun lisäbudjettiesityksessä silta oli ensimmäinen kehittämiskohde Pohjois-Pohjanmaalla.

suomalainen järvimaisema
Yleiset

Reilua kasvua Haapavettä myöten

Eduskunnan kevät on ollut talouspolitiikan sävyttämä. Hallituksen kehysriihessä päätettiin miljardiluokan leikkauksista ja veroista.  Keskusta on samaa mieltä talouden kuntoon saattamisen tärkeydestä, mutta keinoista olemme eri