Ylivieskan sillan hylkääminen on kuva hallituksen arvoista

Hetken aikaa se kesti. Nimittäin ilo siitä, että Ylivieskan uusi eteläinen ylikulkusilta oli lopulta saamassa rahoituksen valtiolta. 

Valtiovarainministeriön toukokuun lisäbudjettiesityksessä silta oli ensimmäinen kehittämiskohde Pohjois-Pohjanmaalla.

Hymyt hyytyivät, kun lopullisessa esityksessä Ylivieskan silta oli pyyhkäisty tylysti sivuun. Tilalle tuli kaksi satakuntalaista siltahanketta. 

Tämä huono päätös kuvastaa hallituksen arvoja: läntiseen ja eteläiseen Suomeen satsataan, mutta pohjoinen ja itäinen Suomi saavat tyytyä tyhjiin lupauksiin.

Ihmettelen, miksi Oulun vaalipiirin perussuomalaiset ja kokoomuslaiset eivät puolustaneet budjettiesityksen kärkihanketta, vaan antoivat sen poliittisen suhmuroinnin uhriksi?

Petteri Orpon hallitusohjelmassa on monia hyviä kirjauksia, mutta sen suurin ongelma on keskittävä linja. Maakuntien elinvoima ei näytä olevan prioriteetti.

Tämä näkyy liikennehankkeiden lisäksi sote-politiikassa. Hallituksen yli kahden miljardin euron sote-leikkaukset ovat lyhytnäköisiä ja iskevät eniten pienille paikkakunnille. 

Esimerkiksi Oulaskankaan yöpäivystyksen lakkauttaminen ei säästä mitään, mutta heikentää alueen pito- ja vetovoimaa. Seuraukset tulevat näkymään elinvoimassa ja yrittäjyydessä. Samoin on myös Raahessa ja vaikkapa Kemissä.

Arvoista jotain kertoo myös se, että samaan aikaan hallitus käyttää 500 miljoonaa euroa Kela-korvauksien nostoon yksityislääkärikäyntejä varten, mikä hyödyttää lähinnä hyvätuloisia.

Hallitus sanoo, että vaihtoehtoa sen toimille ei ole. Ajat ovat niukat, mutta kyse on valinnoista. Keskustan ykkösprioriteetti on aina ollut koko maan pärjääminen. Talouden kasvu tulee koko maan mitalta. Ihmisiä ja yrityksiä ruuhka-Suomen ulkopuolella ei saa unohtaa .

Esitämme talousvaihtoehdossamme 7-8 miljardin euron ohjelmaa, jolla palautetaan luottamus talouteen ja saadaan maa nousuun. Tavoitteena on kaksinkertaistaa kasvu ennustettuun nähden. Turun tunnin junan sijaan panostaisimme liikennehankkeisiin eri puolelle Suomea.

Säästöjä syntyy hallituksen vaihtoehtoa enemmän mutta reilummin: pientä ihmistä ja maakuntia ei unohdeta ja yrittäjien verotusta ei kiristetä. 

Hallituksesta on kehuttu Keskustan vaihtoehtoa uskottavaksi. Sitä se todella onkin. Nyt kannattaisi kehujen lisäksi myös tarttua siinä tarjottuihin asioihin.

Koko Suomea puolustavan vaihtoehtomme hengessä voi aloittaa vaikkapa palauttamalla Ylivieskan silta toteutettavien hankkeiden joukkoon.

Timo Mehtälä

Keskustan Kansanedustaja

Lisää artikkeleita

Maatalous

Maatilojen ympäristölupa on turhaa byrokratiaa

Suomalaisella viljelijällä on monia ilonaiheita, mutta murheista suurimmat ovat lähes kaikilla samat: kohtuuton byrokratia ja heikko kannattavuus.  Maatilojen kehitysnäkymät 2020 -tutkimuksen mukaan 70 % viljelijöistä