Laihaa joulua Pohjois-Pohjanmaalle, toivoo hallitus

Eduskuntatalo

Perinteiset, niin kutsutut joululahjarahat on taas jaettu eduskunnassa. Kyse on ensi vuoden budjetin jakamattomista varoista, joiden käytöstä valtionvarainvaliokunta päättää ensisijaisesti hallituspuolueiden tahtotilan mukaan.

Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskan Savelantie sai lopulta rahoituksensa. Rahaa tuli myös VT4 Haurunkylän liittymän suunnitteluun. Ruutinkankaan ampumaurheilukeskus ja koulupoliisi saivat myös rahoitusta. Tärkeitä ja kannatettavia kohteita kaikki.

Mutta siihen loppuvat hyvät uutiset maakuntaamme. Varsinkin tiehankkeiden osalta Pohjois-Pohjanmaalle tuli laihoin joulu miesmuistiin. Ainoastaan yhden tiehankkeen rahoitus ja toisen suunnittelu näin suuren maakunnan alueella on luvalla sanoen surkea suoritus. Joululahjarahojen määrä puolittui Pohjois-Pohjanmaalla edelliskausiin verrattuna. Hallituksella ei näytä olevan mitään halua kehittää liikenneväyliä koko Suomessa.

Esitin itse rahoitusta Haapaveden Sulkakylän kevyen liikenteen väylän rakentamiseen. Se on myös Elyn ja poliisin intresseissä korkealla. Kukaan meidän alueen hallituspuolueiden edustajista ei kannattanut esitystä.

Samaan aikaan esimerkiksi ruotsinkielinen Pohjanmaa sai rahoituksen erittäin monen tiehankkeen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Rahaa tuntui riittävän myös KD:n vahvalle alueelle Keski-Suomeen. 

On pakko ihmetellä, miten lopputulos voi olla nähdyn kaltainen. Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat hallituksen pääpuolueet, ja molemmat ovat myös Pohjois-Pohjanmaalla merkittävässä asemassa. Kaiken järjen mukaan heillä pitäisi olla riittävästi vääntövoimaa pitää oman maakuntamme puolta. Varsinkin Perussuomalaiset ovat suureen ääneen julistaneet puolustavansa pohjoista Suomea.

Näyttää kovasti siltä, että hallituksen pienpuolueet KD ja RKP saivat joululahjarahojen muodossa kiitoksen siitä, että ovat lunastaneet päähallituspuolueiden linjaukset. 

Budjetissa Kokoomus sai pohjoista Suomea, vähävaraisia ja lapsiperheitä kurittavan talouslinjansa. Perussuomalaiset saivat kiristyksiä maahanmuuttoon. Koska tämä teki hallituskumppaneille tiukkaa, lohdutukseksi tuli sentään joululahjarahoja.

Lehmänkauppojen tuloksena Pohjois-Pohjanmaalla ei ensi kesänä haise bitumi. 

Keskustan kansanedustajaehdokas

Timo Mehtälä

Lisää artikkeleita

Yleiset

Hallituksen sote-leikkaukset ovat kova isku Haapavedelle

Hallitus päätti kehysriihessä, että Oulaskankaan yöpäivystys ja erikoissairaanhoidon laaja leikkaustoiminta lopetetaan.  Vuoden 2026 alusta haapavetiset joutuvat ajamaan öisin päivystykseen aina OYS:iin saakka. Myös tekonivelleikkaukset siirtyvät