Mt 2/24 EU:lla arkijärki kateissa

mehtälän farmi

Monesti ihmettelen, mihin EU on menossa. EU-maatalousministerit kokoustivat eilen Brysselillä tarkoituksenaan etsiä kiireesti keinoja maatalouden kriisin ratkaisemiseksi. Yhtään päätöstä ei tehty, vaikka epätoivoiset viljelijät ovat osoittaneet mieltään ympäri Euroopan.

Muita päätöksiä EU kyllä on tehnyt. Tänään hyväksyttiin ennallistamisasetus, joka tulee aiheuttamaan merkittävät kustannukset suomalaiseen maa- ja metsätalouden sekä energiantuotantoon. Keskustan ja PS:n mepit äänestivät asetusta vastaan, kaikki muut suomalaiset puolesta. Sarvamaa (kok.) oli poissa.

Kesällä hyväksyttiin metsäkatoasetus, joka on jäädyttänyt kaikki uudet metsäpohjalle rakennettavat navettahankkeet. Ja yleensä ympäristöviranomaiset ovat ne valmiiksi luvittaneet juuri metsään. Pellon raivaus laitumeksi tai jaloittelutarhaksi on mahdotonta uuden navetan viereen. Ja ymmärsit ihan oikein, yhtäkään puuta ei saa kaataa.

Kaiken kukkuraksi metsäkatoasetuksessa oli 3 vuoden taannehtivuus. Viranomaiset itsekin käsittivät, millainen soppa tästä syntyisi,  ja totesivat syksyllä, että vuosien takaisissa rakennushankkeissa ei ole syntynyt metsäkatoa.

EU:n vaatimukset ovat vailla suhteellisuudentajua, ja ne nousevat ideologiasta. Vaikka Suomeen rakennettaisiin 100 uutta navettaa raakaan korpeen, yhteensä niiden alta kaadettaisiin 50-100 hehtaaria metsää.

Pelkästään yksi aurinkovoimala voi olla 100 hehtaaria. Tai yksi tuulivoimala tarvitsee 4 ha nostoaluetta, tiet ja johtokäytävät lisättynä. Puhumattakaan kaupunkirakentamisesta, jossa luonto tuhotaan täysin. Yksi iso kaupunki kaavoittaa metsäalueelle koko Suomen navettarakennusten pohjan alan vuodessa. Mutta tällaisesta metsä- ja luontokadosta EU ei ole huolissaan. Sen sijaan ruoantuotantoon ei saisi investoida.

Odotamme täällä kotimaassa hallituksen esitysta, jossa metsäkatoasetuksen ja luonnon ennallistamisasetuksen vaateita ryhdytään toteuttamaan kansalliseen lainsäädäntöön. Toivon todella, että tulkinnoissa on mukana arkijärki. Muuten moni tuottaja saa laittaa pillit pussiin.

Onneksi keskustan mepit saivat kovalla työllä mainittuihin asetuksiin edes vähän järkeä.

Keväällä on EU-vaalit. Sillä on väliä, ketkä maatamme edustavat Brysselin pöydissä.

Keskustan Kansanedustaja Timo Mehtälä

Lisää artikkeleita

Yleiset

Ennallistamisasetus – toimiiko demokratia

Paljon huomiota saanut ennallistamisasetus hyväksyttiin Euroopan neuvostossa. EU- ympäristöministerit äänestivät sen toimeenpanosta. Ihmeelliseksi koko merkittävän päätöksen tekee Itävallan ympäristöministerin toiminta. Hän nimittäin äänesti vastoin oman

Yleiset

Luonto- ja ilmastopolitiikka kaipaa tarkennusta 

Hallituksen luonto- ja ilmastopolitiikka herättää keskustelua laajasti. Viimeisimmässä välikysymyksessä maa- ja metsätalouden osalta esitetyt väitteet olivat puutteellisia ja osin virheellisiä.  Sen mukaan niiden päästöt eivät