Miltä kuulostaisi, että vanhempainrahat olisivat jatkossa verovapaita? Tai että jokaisesta lapsesta saisi 10 % hyvityksen opintolainaan? Tai että opintotuen huoltajakorotus maksettaisiin jokaisesta lapsesta erikseen?
Syntyvyyden nostamiseksi ja lapsiperheiden puolustamiseksi tarvitaan nyt rohkeita ja konkreettisia tekoja, vaati väestötutkija Anna Rotkirch hiljattain. Jos emme onnistu, Suomesta tulee vanhusten valtakunta.
Keskusta vastasi huutoon, ja julkaisi perjantaina syntyvyyden nostamiseksi ja perhepolitiikan parantamiseksi kymmenen keinoa, joihin alussa mainitut sisältyvät.
Tavoitteena on, että Suomeen syntyisi jatkossa 10 000 vauvaa enemmän joka vuosi. Juuri nyt meille syntyy vähemmän lapsia kuin koskaan 1700-luvun lopulta alkaneen mittaushistorian aikana.
Kuten Rotkirch totesi, nyt pitää tarttua erityisellä tarmolla ongelmista suurimpaan eli siihen, että nuoret aikuiset rohkaistuisivat perheellistymään nykyistä aikaisemmin.
Toinen tärkeä asia on myös jatkaa jo olemassa olevien perheiden tukemista. Varsinkin monilapsisissa perheissä talous on todella tiukalla.
Siksi Keskusta on vastustanut leikkauksia, joita hallitus on tehnyt lapsiperheiden etuuksiin. Esimerkiksi yleisen asumistuen lakkauttaminen omistusasujilta on erittäin raju isku varsinkin monilapsisille perheille. Näemmekö riittävän selvästi sen arvon, jonka isot perheet yhteiskunnalle tuottavat?
Omasta puolesta olen tehnyt lakialoitteen, jossa esitän, että lasten lääkkeet laitetaan samaan maksukattoon perheen yhden vanhemman kanssa – kuten terveydenhuollon maksukatossa. Tällä hetkellä maksukatto on henkilökohtainen, mikä on kohtuutonta, jos perheessä on useita Kela-korvattavia lääkkeitä tarvitsevia lapsia.
Kolmantena tärkeänä seikkana on lapsettomuudesta kärsivien tukeminen. On hyvä, että hedelmöityshoitoja tuetaan jatkossa nykyistä enemmän. Siitä hallitukselle kiitos.
Suurin osa suomalaisista haaveilee 2-3 lapsesta. Toteutuma jää tästä kauas. Siksi on toivoa, että onnistuneella perhepolitiikalla voidaan vaikuttaa tilanteeseen
Pelkät rahaan liittyvät avaukset eivät riitä. Ratkaisevan tärkeää on, miten kehitämme lapsi- ja perhemyönteisyyttä kouluissa, työpaikoilla ja yleisessä puheessa. Lisäksi nuorten naisten asema työmarkkinoilla on heikko määräaikaisten työ- ja virkasuhteiden vuoksi. Näihin teemoihin liittyviä ehdotuksia on myös Keskustan paperissa.
Toivon hallitukselta viisautta tarttua asiaan. Aivan ensiksi pitäisi perua sote-leikkaukset, jotka heikentävät palveluita ja ovat siten konkreettisesti myös lapsiperheisiin vaikuttava asia.
On aika kääntää suunta. Lapset tuovat valtavan rikkauden ja syvällisen merkityksen elämään. Ja olen itse kokenut todeksi vanhan sanonnan, että lapset tuovat myös leivän tullessaan.
Nyt on rohkeiden tekojen aika.