Hallituksen sote-leikkaukset ovat kova isku Haapavedelle

Hallitus päätti kehysriihessä, että Oulaskankaan yöpäivystys ja erikoissairaanhoidon laaja leikkaustoiminta lopetetaan. 

Vuoden 2026 alusta haapavetiset joutuvat ajamaan öisin päivystykseen aina OYS:iin saakka. Myös tekonivelleikkaukset siirtyvät Ouluun, jossa on jo valmiiksi erittäin pitkät jonot.

Lisäksi perusterveydenhuollon hoitotakuuta pidennetään kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen, ja terveydenhuollon asiakasmaksuja nostetaan. 

Näissä päätöksissä ei ole mitään järkeä. Palvelut heikkenevät, hoitoon pääsy vaikeutuu ja kustannukset kasvavat. Ja kuitenkin tiedämme, että palvelutarve kasvaa koko ajan väestön ikääntyessä. 

Miksi tällaisia päätöksiä sitten tehtiin? Ristiriitaista kyllä, juuri säästöjä tavoitellen. Yöpäivystyksen lakkauttamisilla säästetään laskennallisesti 26 miljoonaa euroa koko maassa.

Säästöjä ei kuitenkaan synny, koska tarvitaan useita uusia, miljoona euroa maksavia ambulansseja kuskaamaan potilaita Ouluun. Lisäksi moni haapavetinen lähtee yön selkään omalla autollaan ajelemaan 125 kilometrin matkaa hoitoon. Moni jättää lähtemättä, joten hoitokustannukset kasvavat vaivojen pahentuessa. 

Oulaisten kaikkien puolueiden valtuutetut julkaisivat 27.4. Kalevassa mielipidekirjoituksen, jossa he kritisoivat valtion puuttumista hyvinvointialueiden sisäisiin päätöksiin. Lisäksi valtuutetut katsoivat, että nyt tehdyt päätökset eivät ole sote-uudistuksen mukaisia: Palveluja piti parantaa, ei heikentää. 

Oikeassa ovat. Mutta on huomionarvoista, että alueemme kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat eivät ole sanallakaan puolustaneet maakuntansa palveluja.

Hallitus romuttaa viime kaudella vihdoin aikaansaadun, ja kaikkien puolueiden yhdessä hyväksymän sote-uudistuksen alkuunsa. Uudistuksen, joka ainoana kelpasi myös perustuslakivaliokunnalle. 

Nyt sote-alueilta viedään yli kaksi miljardia euroa, vaikka rahaa oli jo valmiiksi liian vähän. Kustannuksia, johon ei voitu varautua, ovat hoitajien palkkaratkaisu, koronasta johtuva hoitovelka, kuntien alibudjetointi, lakot, korkokustannusten nousu, kiinteistöjen vuokrataso ja nopea inflaatio.

Toisin kuin hallituksesta väitetään, sote-uudistus säästää kustannuksia ja tehostaa hallintoa. Koko maassa siirryttiin 232 järjestäjästä 22 järjestäjän malliin.  Esimerkiksi Pohteen alueella johtajien, päälliköiden ja asiantuntijoiden määrä väheni yli 160 henkilötyövuotta.

Hallituksen vastuu on nyt viedä sote-uudistusta eteenpäin. Hallitusohjelmassa luvattiin panostaa nopeaan hoitoonpääsyyn. Näiltä lupauksilta katosi nyt lopullisesti pohja pois. 

Hallitus keskittää, koska se on sille ideologisesti mieleen. Surullisinta on, että maakuntien kadotettuja palveluita on todella vaikea saada takaisin. 

Lisää artikkeleita

Yleiset

Hallituksen sote-leikkaukset ovat kova isku Haapavedelle

Hallitus päätti kehysriihessä, että Oulaskankaan yöpäivystys ja erikoissairaanhoidon laaja leikkaustoiminta lopetetaan.  Vuoden 2026 alusta haapavetiset joutuvat ajamaan öisin päivystykseen aina OYS:iin saakka. Myös tekonivelleikkaukset siirtyvät