Orpon-Purran hallitus kertoi viime viikolla, että useita sairaaloiden yöpäivystyksiä suljetaan ympäri maata. Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella Oulaisten sairaalan kirurginen yöpäivystys suljetaan ja Raahen sairaalan perusterveydenhuollon yöpäivystys niin ikään.
Laskelmissa näin on saatu 26 miljoonan euron säästöt. Saman verran hallitus käyttää olutveron alentamiseen.
Vaikutukset tuntuvat Kokkolassa asti. Oulaisten erikoispäivystyksen sulkeminen johtaa siihen, että sen laaja tekonivelkirurgia loppuu kokonaan, koska asiakasta ei voi enää jättää osastolle yöksi. Tiistaina eduskunnassa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps) vahvisti, että näin todellakin on.
Oulaisissa tehtiin 880 tekonivelleikkausta vuonna 2023. Se on kuudenneksi eniten koko Suomessa. Lisäksi yksikköhinta Oulaisissa on ollut noin 7000 €, kun yksityisellä puolella hinta Oulussa on ollut noin 14 000 €. Myös keskussairaalassa leikkaushinnat ovat Oulaista korkeammat.
Päivystyskäyntien lisäksi siis myös valmiiksi pitkät leikkausjonot siirtyvät Oulun sekä Kokkolan sairaaloihin. Mutta siirtyykö Oulaisten osaaminen – kirurgit, lääkärit, sairaanhoitajat ja lähihoitajat? Tuskin.
Lasse Lehtonen, kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas ja arvostettu terveysoikeuden professori arvioi hallituksen päätöksiä Ylen Politiikkaradiossa näin: “Tämä on tällaista tyypillistä kamreerijohtamista. Excelissä summia muutellaan, ja sillä saadaan aikaan jokin säästö.”
Hallitus ei usko oppositiota, mutta uskoisikohan se alan huippuasiantuntijaa ja kokoomuksen osalta omaa jäsentään?
Nyt tavoitellut säästöt nimittäin sulavat ensinnäkin uusiin ambulansseihin, jotka maksavat miljoonan kappaleelta. Ja toiseksi siihen, kun ambulanssit kuskaavat potilaita matkojen päähän Kokkolan ja Oulun sairaaloihin hoitoa saamaan. Sama on tietysti edessä myös muissa maakunnissa.
Jos tässä vaiheessa vielä jotain säästyykin, loput rahat katoavat, kun ihmiset eivät enää pääse ajoissa hoitoon.
Hallituksen mukaan täytyy panostaa perusterveydenhuoltoon, mikä onkin totta. Mutta päivystysten lakkauttamisen lisäksi hallitus päätti nostaa terveydenhuollon asiakasmaksuja jo toisen kerran vuoden sisään – tilanteessa, jossa maksut ovat jo Euroopan korkeimpia.
Ja samalla hallitus laittaa 500 miljoonaa euroa yksityislääkärien Kela-korvauksiin, jota käyttävät hyvätuloiset. Lisäksi hallitus pidentää hoitotakuuta kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen.
Seurauksena on, että yhä useampi vähävarainen ei hakeudu hoitoon, kun ei ole varaa, eikä hoitoon pääse. Ja niin vaiva pahenee ja lopulta kustannukset kasvavat.
Lasse Lehtonen totesikin, että “terveydenhuollon asiakasmaksuissa ei ole mitään terveyspoliittista järkeä.”
Viime vaalien alla nyt hallituksessa istuvat puolueet lupasivat turvata suomalaisten lähipalvelut ja antaa hyvinvointialueille työrauhan. Nyt näin ei ole.
Hallituksen pitäisikin nähdä nyt metsä puilta. Lähipalveluita karsimalla, pieniä sairaaloita lakkauttamalla ja asiakasmaksuja nostamalla ei synny säästöjä eikä terveyshyötyjä.
Nämä päätökset vain pahentavat tilannetta.
Tämän sijaan meidän täytyy löytää tehokkaat ja vaikuttavat keinot sairauksien ennaltaehkäisyyn ja tehostaa matalan kynnyksen hoitokeinoja.
Toimivat lähipalvelut ovat ratkaisu.
Keskustan Kansanedustaja Timo Mehtälä