Kiinnostaako uutta hallitusta maakuntien elinvoima? 

Traktori tekee heinätöitä isolla pellolla

“Suomalainen maaseutu, maatalous ja metsät turvaavat kansalaisten hyvinvointia ja ovat koko yhteiskunnan peruspilareita.” Toisin kuin voisi luulla, kirjaus ei ole peräisi Keskustan linjauksesta, vaan tuoreen hallituksen ohjelmasta “Vahva ja välittävä Suomi”. Kuulostaa erittäin hyvältä. 

Olenkin tätä 243-sivuista järkälettä lukiessani ajatellut usein, että moniin sen kirjauksiin on helppo yhtyä. Hyviä tavoitteita on paljon. 

Orpon hallitusohjelmaa läpileikkaavat yrittäjämyönteisyys ja huoli talouden tilasta. Nämä ovat kannatettavia teemoja. 

Huoli taloudesta realisoituu erittäin mittavana säästökuurina. Julkisia menoja karsitaan 4,2 miljardia euroa. Se on todella paljon. Hallitus aikoo leikata pelkästään sosiaaliturvasta ja -etuuksista 1,2 miljardia. Se on enemmän kuin Sipilän hallitus leikkasi kaikesta yhteensä. Hallituksen onneksi työllisyys on juuri nyt huipussaan.

Tehdyt valinnat ovat erityisesti Kokoomukselle tyypillisiä. Myös se, että sosiaaliturvasta leikkaamisen ohella hyvätuloisten ihmisten verotusta alennetaan. Vähävaraiset ottavat siis iskun vastaan. 

Tämä on kovaa politiikkaa aikana, jolloin korot nousevat ja yleinen epävarmuus on suurta. Hallituksesta ei ollut köyhän puolustajaksi.

Tiedossa on myös kovaa keskittämistä. Kuten aina, se kohdistuu pohjoiseen ja itään. Aluehallintoa supistetaan ja hyvinvointialueiden rahoitusta karsitaan kovalla kädellä. Kemin sairaalan kohtalo on vaakalaudalla. Leikkauslistaa lukiessa nousee vahvasti mieleen, että kiinnostaako hallituksessa ketään maakuntien elinvoima? 

Maatalouden kriisi ei tällä ohjelmalla ole katoamassa. Viime kaudella erityisesti Perussuomalaiset moittivat keskustan ajamaa maatalouden 300 miljoonan euron tukipakettia riittämättömäksi. Nyt, kun kustannukset todella kohdentuvat maatiloille, kansallisesta tuesta leikataan 137,5 miljoonaa euroa.

Monet vaalipuheet ovat kääntyneet päälaelleen. Viime kaudella Perussuomalaiset sanoivat tuulivoimasta, että “viherhömppää”. Nyt sanotaan ylistävin sanankääntein, että “puhdasta energiaa”. Mistä moinen takinkääntö?

Perussuomalaisten osalta kysyä myös sopii, että mihin jäi turpeen saaminen uusiutuvaksi energiaksi ja päästökaupan piiristä pois? Entä polttoaineen hinnanalennus? Tai ammattidiesel, josta lakiluonnos oli valmiina viime hallituskauden lopulla? Näiden sijaan työmatkakulujen omavastuuosuus kasvaa. Se lisää työssäkäyvien matkakuluja.

Kansa halusi käännöksen oikeaan. Sitä on nyt tulossa. Rakentuuko tästä Suomi, joka on vahva myös täällä pohjoisessa, ja joka välittää myös vähempiosaisista? Se jää nähtäväksi. 

Kritiikistä huolimatta toivotan vilpittömästi onnea ja viisautta uudelle hallitukselle. 

Kansanedustaja Timo Mehtälä

Lisää artikkeleita

Maatalous

Maatilojen ympäristölupa on turhaa byrokratiaa

Suomalaisella viljelijällä on monia ilonaiheita, mutta murheista suurimmat ovat lähes kaikilla samat: kohtuuton byrokratia ja heikko kannattavuus.  Maatilojen kehitysnäkymät 2020 -tutkimuksen mukaan 70 % viljelijöistä