Hallitus toi luvut julki – Miten tässä näin kävi?

mehtälän farmi

Valtiovarainministeri Purra julkisti ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi viime viikolla. Numeroita läpikäydessä ei ole juuri mieli ylennyt. 

Pääsemme nyt konkreettisesti arvioimaan hallituksen valintoja lukujen pohjalta. Otan muutamia nostoja tulevasta.

Maa- ja metsätaloussektorin leikkaukset ovat kehyssuunnitelman mukaan lähes 100 miljoonaa euroa vuodessa. Ensi vuoden osuus on noin 30 miljoonaa, joten tahti kiristyy jatkossa. Hallitusohjelmassa puhutaan kyllä maaseudusta ja viljelijöistä kauniisti, mutta luvut ovat kovia.

Polttoaineveron kevennykseen menee samat 100 miljoonaa. Sillä saadaan 4,5 sentin alennus litraa kohden. Hinta voi heitellä paljon enemmänkin bensapumppujen välillä.

Toisin kuin hallitus väittää, se leikkaa myös lapsiperheiltä. Lapsilisiä korotetaan muutamia euroja, mutta sosiaalietuuksien leikkaukset tarkoittavat helposti 500 euron menetystä kuukaudessa monilapsisessa perheessä.

Asumistuen kohdalla on hyvä huomata, että se on tärkeä tuki monissa lapsiperheissä, jossa toinen vanhempi on töissä ja toinen kotona lasten kanssa tai opiskelee. Lapsiperheiltä leikkaaminen tuskin lisää syntyvyyttä tai vie lapsiystävällistä Suomea eteenpäin.

Sosiaalietuuksien leikkaukset uhkaavat kasautua samoille henkilöille. Tätä pitäisi välttää, kuten taloustieteilijä Sixten Korkman painotti A-studiossa viikko sitten.

Yhdeksi nostoksi voi myös ottaa keväällä hyväksytyn vammaispalvelulain, jonka hallitus avaa tavoitellen 36 miljoonan euron säästöjä. Lain voimaantuloa aiotaan myös lykätä vuodella. Vammaisilta ja sairailta ottaminen ei ole järin kunniakasta.

Hallitus tavoittelee 100 000 uutta työllistä. Se on hyvä tavoite. Mutta miksi työvoimapalveluista otetaan kymmeniä miljoonia joka vuosi? Moni tarvisi työllistymiseensä lisää apua jo nyt.

Kaikista leikkauksista huolimatta hallitus ottaa velkaa yli 10 miljardia euroa ensi vuonna. Tämä ei vastaa aiempia kovia lupauksia siitä, miten “velkarallille” pannaan stoppi.

Samaan aikaan hallituksella on silti varaa keventää verotusta siten, että eniten hyötyvät kuukaudessa yli 14 000 euroa tienaavat. Tavallisen työssäkäyvän kohdalla vaikutus on erittäin vähäinen. Lisäksi esimerkiksi olutveroa alennetaan.

Nämä ovat arvovalintoja. Hallituksen arvot ovat selkeän oikeistolaiset. Vaikuttaa siltä, että hallitus on unohtanut budjettia laatiessaan sen tärkeimmän: ihmisen. 

Ajat ovat vaativat. Työttömyys on kasvussa ja korot nousussa. Erityisesti rakennusala on törmännyt seinään. Kaksi merkittävää rakennusalan yritystä Pohjois-Pohjanmaalla on konkurssissa. 

Kun raha on tiukassa, on oikein, että suuta painetaan säkkiä myöten. Vaatii kuitenkin suurta viisautta säästää siten, että kansalaisten luottamus oikeudenmukaisuuteen ja demokratiaan säilyy.

Keskustan Kansanedustaja Timo Mehtälä

Lisää artikkeleita

Yleiset

Hallituksen sote-leikkaukset ovat kova isku Haapavedelle

Hallitus päätti kehysriihessä, että Oulaskankaan yöpäivystys ja erikoissairaanhoidon laaja leikkaustoiminta lopetetaan.  Vuoden 2026 alusta haapavetiset joutuvat ajamaan öisin päivystykseen aina OYS:iin saakka. Myös tekonivelleikkaukset siirtyvät